Shea butter: karité boter
Terug naar het overzicht
Na een lipgloss tijdperk zijn nu lipsticks weer helemaal terug van weggeweest. Een ingrediënt dat je tegenkomt in lipsticks, maar ook in tal van crèmes voor de (lichaams)huidverzorging, is Shea butter.
Karité boter, op het INCI-label butyrospermum parkii, wordt in cosmetica meestal aangeduid met de Engelse vertaling Sheabutter. Deze romige wax-achtige substantie wordt gewonnen uit de noten van de Afrikaanse Karitéboom.
De dikke textuur die smelt door de warmte van de huid, alsmede de aanwezigheid van vitaminen A, E en allantoine, maken Sheabutter een aantrekkelijk ingrediënt voor cosmetica producten als lichaamsverzorging en lipbalsems. Het hoge lipiden-gehalte zorgt ervoor dat de boter de huid soepel houdt en vochtverlies voorkomt.
Sheabutter functioneert ook als een zogeheten Natural Moisturizing Factor; NMF. Het helpt de buitenste beschermlaag van de huid intact te houden en vochtverlies door verdamping voorkomt en het vocht vasthoudt in de bovenste huidlaag. Hierdoor blijft de huid gezond en is in staat zichzelf sneller te herstellen.
Sheabutter is eetbaar, wat dit ingrediënt ook populair maakt in organische natuurcosmetica. De gezondheidrisico's zijn nihil, evenals de kans op huidirritatie of overgevoeligheid.
Bron: Cosmopinie
Producten bij DJEMS met shea butter:
Trilogy
- Intensive lip treatment met gecertificeerd rozenbottel en sheabutter
- Moisturiser with SPF 15 bevat sheabutter voor optimale hydratatie
John Masters Organics
- Natural Mineral Sunscreen | SPF30 met sheabutter



























